Den hellige Meldan av Meenan (5/600-t)

Minnedag: 7. februar

Den hellige Meldan (Meldanus, Meldon, Medon, Meallán) levde i Irland på 500-tallet og kanskje på 600-tallet. Den tidlige biografien på latin om den hellige Fursey av Lagny (Fursa) (ca 597-ca 649), skrevet en gang rundt 656/57, navngir to av hans forbundsfeller eller anmchara (anamchara) («sjelevenner»), de hellige Bean (Beanus, Beoán) og Meldan (Meldanus, Meallán), som var knyttet til en kirke ved navn Meenan (Tamhlachta Meanainn) i sognet Aghaderg i baroniet Upper Iveagh i grevskapet Down, et av de seks grevskapene (av ni) i den nordlige provinsen Ulster som i dag er en del av Storbritannia.

Lite mer er kjent om noen av de to helgenene, men notisen på deres minnedag 26. oktober knytter dem til Tamhlachta Meanainn, som vanligvis sies er dagens Meenan, selv om dette nylig har blitt bestridt) i Furseys hjemlige provincia i det sørøstre Ulster Noen kilder hevder at de to hellige var de Britonia («fra Britannia»), men ut fra deres irske navn synes dette usannsynlig.

Tre helgener fra 600-tallet, de hellige Nasad (Nassad), Bean og Meldan, var tre britiske eremitter i grevskapet Down. De tre nevnes i Óengus’ martyrologium, hvor det sies at de ble gravlagt «i en og samme kirke: Tamlacht Menan (Tamlachta) nær Loch Bricrend (Bricrenn) i Iveagh i Ulidia», det vil si Loch Brickland i grevskapet Down. De skal ha hatt sin kirke i Hui Echach Ulad i Tamlachta Umail. De fire mestrenes annaler nevner to av disse helgenene: «Beoán, biskop og Meldan av Tamlacht Menan ved Loch Bricrenn». Disse referansene antyder eksistensen av en tidlig kirke i townland (liten geografisk enhet i Irland) Meenan, rundt tre kilometer fra dagens Loughbrickland.

I Furseys biografi står det at en Meldan rundt 580 var abbed for et berømt kloster på øya Insequin og åndelig far for Fursey. Da Fursey senere ble «pilegrim for Kristus» og sammen med sine brødre Foillan og Ultan og minst to andre munker dro fra Irland til East Anglia rundt 630, hadde de med seg relikviene av Meldan og Bean av Meenan. Fursey tok dem med videre til Gallia og gravla dem i kirken St. Peter i Péronne, hvor han selv skulle bli gravlagt senere.

Andre kilder skriver at de to forbundsfellene personlig var med til East Anglia og senere til Frankrike. Der skal Meldan ha blitt eneboer og muligens biskop og døde i Péronne i Picardie i Nord-Frankrike. Der er mange kirker viet til ham. I en beretning om Furseys mirakler, Virtutes Fursei, som ble samlet rundt 850, heter det at relikviene av de to forbundsfellene ble æret sammen med relikvier av den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (385-461) i Péronne i Nord-Frankrike.

Kulten for Meallán spredte seg til kirken i Errigal Trough i grevskapet Monaghan, som han var skytshelgen for, og lenger vest til en kirke på Inis Maca Cuinn, en øy i Lough Corrib i grevskapet Galway, nå kjent som Inchiquin. I denne sistnevnte kirken, som passende nok lå i sognet Killursa (fra Ceall Fhursa = Furseys kirke), ble Meldan minnet den 7. februar. Enda lenger vest, i Lettermullan (Leitir Mhealláin) i sognet Kilcummin i Connemara i grevskapet Galway, kan det også ha vært en kult for denne helgenen. En dedikasjon til «biskop Meallán» i sognet Killaspugmullane i grevskapet Cork i den sørlige provinsen Munster, kan også henvise til denne helgenen.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, celt-saints, celticsaints.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. mai 2004

av Webmaster publisert 20.05.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:52