NYCZ Kazimierz (1950- )

Kardinalprest, erkebiskop av Warszawa i Polen (2007- )

Født: Kazimierz Nycz ble født den 1. februar 1950 i Stara Wies i bispedømmet Bielsko-Zywiec i Polen. Han var eldste sønn av Franciszek Nycz og Waleria Mlynarska og hadde to yngre søsken, søsteren Malgorzata og broren Stanislaw. Han ble døpt den 19. februar 1950 i kirken St. Crux i Stara Wies. Han fikk sin første utdannelse i grunnskolen i Stara Wies før han begynte på gymnaset Maria Sklodowska-Curie i Czechowice-Dziedzice, hvor han tok eksamen i 1967; Deretter begynte han på presteseminaret i Kraków. Han ble diakonviet den 8. mai 1972 for erkebispedømmet Kraków i Wawel-katedralen i Kraków av den daværende erkebiskopen, kardinal Karol Wojtyla.

Prest: Han ble presteviet den 20. mai 1973 i Kaniów for erkebispedømmet Kraków av Julian Groblicki, titularbiskop av Fildadlefia di Arabia og hjelpebiskop i Kraków. Fra 1973 til 1975 var han kapellan i sognet St. Elizabeth i Jaworzno i distriktet Szczakowa; og deretter i sognet St. Margaret i Raciborowice. I 1976 tok han en bachelor-grad ved det teologiske fakultet på Papieska Akademia Teologiczna (Det pavelige teologiske akademi) i Kraków. I 1977 begynte han på sine doktorgradsstudier ved det katolske universitetet i Lublin, hvor han i 1981 tok doktorgraden i kateketiske studier med avhandlingen «Implementering av Andre Vatikankonsils kateketisk fornyelse i erkebispedømmet Kraków», skrevet under veiledning av professor p. Mieczyslaw Majewski. Etter doktorgraden arbeidet han først i kontoret for katekese i kurien i erkebispedømmet Kraków før han i 1981 ble tilknyttet sjelesorgen i sognet Den guddommelige miskunn i Skawina. Han tok i 1987 doktorgraden i teologi ved Det katolske universitetet i Lublin og ble samme år utnevnt til subregens (viserektor) ved Krakóws hovedseminar.

Biskop: Han ble den 14. mai 1988 utnevnt av den ærverdige pave Johannes Paul II (1978-2005) til titularbiskop av Villa Regis og hjelpebiskop i Kraków, 38 år gammel. Han ble bispeviet den 4. juni1988 i katedralen i Kraków av kardinal Franciszek Macharski, erkebiskop av Kraków. Medkonsekratorer var Jerzy Karol Ablewicz, erkebiskop-biskop av Tarnów, og Stanislaw Nowak, biskop av Czestochowa. Hans bispemotto var Ex hominibus, pro hominibus.

Fra 1988 til 2004 var han generalvikar for erkebispedømmet Kraków. Han organiserte tre besøk fra pave Johannes Paul II (1978-2005) til Kraków. Den 26.november 1999 ble han valgt til leder for bispekonferansens kommisjon for katolsk utdannelse. Hans hovedinteresse var å utnytte muligheten som skolene ga for katekese og søke etter former for katekese i menighetene. Hans fokus var å adaptere den polske katekesen til Kirkens dokumenter om katekesen, spesielt katekismen og de generelle retningslinjene for katekesen. I 1999 mottok han æresborgerskap av byen og distriktet Skawina. I seks påfølgende år underviste han i katekese i Det pavelige teologiske akademiet i Kraków.

Den 9. juni 2004 utnevnte pave Johannes Paul II ham til biskop av Koszalin-Kolobrzeg. Han innførte menighetskatekese i små grupper for videregående skoler som forberedelse for konfirmasjonen. Han var kjent for sin åpenhet overfor prestene, legfolket og media. I november 2004 ble han valgt til president for kommisjonen for katolsk utdannelse i den polske bispekonferansen. I desember 2004 ble han valgt til medlem av bispekonferansens permanente råd.

Han ble den 3. mars 2007 utnevnt av pave Benedikt XVI til erkebiskop av Warszawa. Formelt sett overtok han etter erkebiskop Stanislaw Wielgus, men hans egentlige forgjenger var kardinal Jozef Glemp, som gikk av som erkebiskop den 6. desember 2006, da Stanislaw Wielgus ble utnevnt.

Men erkebiskop-elekt Wielgus kom raskt i hardt vær da det ble påstått at han hadde samarbeidet med Polens hemmelige politi i kommunisttiden. Han bedyret sin uskyld, men lørdag den 7. januar 2007, bare timer før han skulle innsettes i sitt nye embete, leverte han paven sin avskjedssøknad. I en uttalelse vedgikk han at han i sin ungdom samarbeidet med det hemmelige politi. Innrømmelsen kom etter at Polens historiske kommisjon fredag den 6. januar kunngjorde bevis for at den da unge presten samarbeidet med de hemmelige tjenestene og ministeriet for indre anliggender.

Pave Benedikt XVI innvilget straks avskjedssøknaden og utnevnte kardinal Jozef Glemp til apostolisk administrator for erkebispedømmet Warszawa «inntil videre». Stanislaw Wielgus fikk som offisiell tittel «erkebiskop emeritus av Warszawa».

Den 3. mars 2007 utnevnte pave Benedikt XVI biskop Kazimierz Nycz av Koszalin-Kolobrzeg til ny erkebiskop av Warszawa. Han ble innsatt som erkebiskop den 1. april samme år i katedralen St. Johannes i Warszawa. Den 9. juni 2007 ble han utnevnt til biskop for de troende av østlig ritus i Polen etter kardinal Glemp, det vil si ordinarius (tilsynsbiskop) for de katolikker av østlige riter i Polen som ikke har egen ordinarius i landet. Han mottok palliet fra pave Benedikt XVI den 29. juni 2007. Den 15. november 2007 ble han æresmedlem av The Knights of Columbus.

Kardinal: Han ble kreert til kardinalprest av Santi Silvestro e Martino ai Monti i Benedikt XVIs tredje konsistorium den 20. november 2010. Han sto som nummer atten på listen over de nye kardinalene.

Kilder: Annuario Pontificio, Miranda, no.wikipedia.org, catholic-hierarchy.org - Kompilasjon og oversettelse: Per Einar Odden 

av Webmaster publisert 21.11.2010, sist endret 13.03.2013 - 17:40