Maoistleder påtar seg ansvar for drapet på hinduradikal leder

 Se også:

En maoistleder har på ny tatt på seg ansvaret for mordet på den hinduradikale lederen Swami Laxmanananda Saraswati, et mord som utløste en massiv forfølgelse av og drap på kristne i delstaten Orissa i India. Maoistlederen bekrefter at gjerningsmennene etterlot seg to brev på åstedet, men at myndighetene har holdt dette hemmelig for å legge skylden på delstatens kristne, i forbindelse med den pågående valgkampen.

Saraswati, en av lederne for den radikale gruppen VHP (Vishwa Hindu Parishad), ble tatt av dage av en gruppe bevæpnede menn den 23. august. VHP og andre fundamentalistiske hinduorganisasjoner utpekte de kristne som syndebukk for mordet, selv om man umiddelbart mistenkte at det var maoistene som sto bak.

Maoistlederen Sabyasachi Panda tar nå på seg ansvar for drapet, og forklarer det med at Saraswati tvang delstatens stammefolk til å bli hinduer. "Vi beordret dødsstraff for ham," uttaler Panda fra sitt skjulested. Han legger til at drapsmennene etterlot seg to brev på åstedet, men at myndighetene har holdt dette skjult "slik at de kunne få en unnskyldning for å angripe kristne." Panda bekrefter også at han forsøkte å få lokale aviser til å publisere hans tilståelse, men at de nektet å trykke den.

"Etter volden i Kandhamal i desember 2007 truet vi med å drepe ham dersom han og hans tilhengere ikke avsto fra å trakassere stammefolk og kasteløse kristne for å få dem til å bytte religion." Swami Laxamananda Saraswati og VHP har i flere tiår anklaget kristne for å konvertere stammefolk og kasteløse med tvang, løgner og løfte om økonomiske fordeler. Deres antikristne kampanje har blitt støttet av landeiere og handelsmenn, som frykter at stammefolket og de kasteløse skal oppnå politiske rettigheter og likeverd.

De falske anklagene mot de kristne utløste en massiv voldsbølge som hittil har resultert i 61 drap, og 4000 kristne hjem, 181 kirker/kapeller og 13 skoler og sosialsentre er brent til grunne. De hinduradikale truer med å drepe alle som ikke rekonverterer til hinduismen. Ifølge maoistlederen burde Orissas delstatsminister, Naveen Patnaik, umiddelbart gå av, siden han ikke beskytter de kristne.

Også kristne organisasjoner i India kritiserer Orissas myndigheter, samt regjeringen, for passivitet i forhold til den dramatiske forfølgelsen. Spesielt ber de om at radikale hindugrupper må forbys som "terroristorganisasjoner". VHP, RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh) og BD (Bajrang Dal) har som mål å utrydde minoriteter og alle andre religioner enn hinduismen. Gruppene finner sin politiske beskyttelse i BJP (Bharatiya Janata Party), som for tiden er i opposisjon på sentralt hold men sitter i maktposisjon i delstaten Orissa.

AsiaNews (8. oktober 2008)

av Webmaster publisert 08.10.2008, sist endret 08.10.2008 - 11:10