Den hellige Johannes av Ávila utropes til kirkelærer

I det som er en av de mer underrapporterte begivenhetene fra årets Verdensungdomsdager i Madrid, ble det lørdag kjent at pave Benedikt snarlig utroper Kirkens 34. kirkelærer: Den hellige Johannes av Ávila (1499-1569). 

Paven annonserte dette i sin preken da han lørdag 20. august feiret messe sammen med prestestudenter i Madrids katedral, Santa María La Real de la Almuden.

– Ved å annonsere dette her håper jeg at ordene og eksempelet fra denne fremragende hyrden vil opplyse alle prester og de som ser frem til dagen for sin presteordinasjon, kommenterte Benedikt.

– Jeg inviterer alle til å se hen mot Den hellige Johannes av Ávila, og jeg overgir Spanias, alle verdens biskoper – og også alle prester og seminarister – til hans forbønn, sa Benedikt.

Se også: Hva er en kirkelærer?

Det er paven som formelt gir tittelen "kirkelærer", som er en betegnelse brukt på fremtredende teologer og andre trosforbilder etter kirkefedrenes tid.

Forrige utnevnte kirkelærer var Den hellige Therese av Lisieux, utropt av Johannes Paul II i 1997. I følge vatikaneksperten Sandro Magister er det 17 andre kandidater – inkludert seks kvinner – som nå er oppe til vurdering. I følge Magister er Den hellige Bernardin av Siena (1380-1444) nestemann ut.