Italia: Generalvikar Delpini (66) ny erkebiskop av Milano

Vatikanet/Milano, 7.7.2017 (KI/KAP) – Pave Frans utnevnte fredag Milanos hjelpebiskop og generalvikar Mario Enrico Delpini (66) til ny erkebiskop av Italias og Europas største bispedømme med fem millioner katolikker. Samtidig innvilget paven avskjedssøknaden av aldersgrunner fra kardinal Angelo Scola (75), som har vært erkebiskop i seks år. I konklavet i 2013 ble den internasjonalt renommerte teologen Scola regnet som en av favorittene.

Delpini ble født den 29. juli 1951 i Gallarate og ble presteviet i 1975. Han studerte først i Milano og deretter ved Augustinianum i Roma. Der tok han lisensiatgraden i teologi og diplom i patrologi (kirkefedrenes lære). Senere underviste han i gresk og patrologi i Milano og ved det lombardiske bispedømmeseminaret Venegono. Der var han rektor fra 2000 til 2006 før kardinal Tettamanzi i 2007 fikk pave Benedikt XVI til å utnevne ham til hjelpebiskop og ga ham ansvaret for pastoralsone VI i Melegnagno. Kardinal Scola utnevnte ham i 2012 til generalvikar for det enorme bispedømmet og ga ham også ansvaret for prestenes videreutdannelse.

Delpini regnes som et spirituelt menneske med beskjeden opptreden og som uttrykksfull predikant. En intern sondering i erkebispedømmet Milano hadde betegnet ham som favoritt, og pave Frans fulgte denne anbefalingen. I motsetning til sine forgjengere i de siste tiårene har Delpini tilbrakt hele sitt presteliv i erkebispedømmet Milano. Kardinal Scola hadde tidligere virket som biskop av Grosseto, kuriebiskop og patriark av Venezia, mens de avdøde kardinalene Carlo Maria Martini og Giovanni Battista Montini (den senere salige pave Paul VI) enten var engasjert i akademisk virksomhet eller i tjeneste i kurien før de ble erkebiskoper av Milano.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)