Biskop søker om laisering for å gifte seg

Ottawa - KI (KAP/CWN) - Den tidligere biskopen i det kanadiske bispedømmet Gaspe, Raymond Dumais, har søkt om laisering. Den 52-årige Dumais ønsker å gifte seg med sin livsledsagerske og sier til journalister at han ikke lenger ser seg i stand til å overholde sølibatforpliktelsen. Prinsipielt ønsker han et kirkelig bryllup. Dumais gikk av som biskop av Gaspe i juli 2001 «av helsemessige grunner». Det apostoliske nuntiatur i Ottawa viser i en pressemelding til at det finnes en klar fremgangsmåte ved søknad om laisering fra prester og permanente diakoner, men det er ikke tilfelle for biskoper. Saken med biskop Dumais har skapt en bred diskusjon i kanadiske medier.

I de siste årene har det vært to parallelle tilfeller med biskoper. I 1995 trådte biskop Hansjörg Vogel av Basel i Sveits tilbake da han fikk vite at hans venninne var gravid. I 1999 giftet de seg borgerlig. Vogel har søkt om laisering, men ordinariatet i bispedømmet Basel opplyser at det ennå ikke foreligger noen avgjørelse fra Vatikanet.

Det andre tilfellet gjelder den i mellomtiden avdøde argentinske hjelpebiskopen Geronimo Podesta. Han fikk i sommer posthum berømmelse fordi han hadde bispeviet episcopus vagans Romulo Braschi, som på sin side «presteviet» noen kvinner om bord på et skip på Donau.

Før Dumais ble biskop i 1994 skrev han sammen med rundt 60 teologer under en erklæring som gikk mot pave Johannes Paul IIs encyklika Veritatis Splendor, spesielt dens lære mot kunstig prevensjon og gjengifte av skilte katolikker. Før utnevnelsen til biskop ble han innkalt til kardinal Joseph Ratzinger, men han ble likevel utnevnt. Dumais opplyser at medbiskoper og kardinal Jean-Claude Turcotte av Montreal støtter ham i hans anmodning til paven om laisering.

Kathpress 11. desember og Catholic World News 18. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. desember 2002

av Webmaster publisert 24.12.2002, sist endret 24.12.2002 - 10:53