"Kirken har ikke endret holdning i livsvernsspørsmål eller andre moralske spørsmål"

 Se også:

Presidenten for Det pavelige akademi for Livet, biskop Elio Sgreccia, har i et intervju offentliggjort av det spanske katolske nyhetsbyrået ACI Prensa på søndag understreket at Kirken ikke har endret holdning i de fundamentale livsvernsspørsmål eller andre moralske spørsmål.

Bakgrunnen for telefonintervjuet var fra ACI Prensas side de uttalelser kardinal Carlo Maria Martini (79), tidligere erkebiskop av Milano, hadde kommet med blant annet om AIDS og kondomer, og om implantasjon av tidligfostre blitt til ved kunstig befruktning i laboratorier. Biskop Sgreccia ønsket ikke å forholde seg kontret til kardinal Martinis uttalelser til ukebladet "Espresso" to dager tidligere: "I Vatikanet anser vi det for unødvendig å lage en kontrovers om forhold som ikke fortjener det".

Dagen før hadde Sgreccia gitt et intervju til dagsavisen "Corriere della Sera", og der understreket at "egget begynner fra befruktelsesøyeblikket sitt individuelle menneskelige liv og denne prosessen er irreversibel". Han forklarte også i noe detalj hvorfor det er en logisk tankefeil å tillegge tidligfosteret kvaliteten menneskelig liv først fra det tidspunkt at utviklingen av en eventuell tvilling er passert.

Biskopen understreket også at den kunstige eller "in vitro" befruktning finner sted uten den unitive dimensjon, dvs ektefellenes selvhengivelse til hverandre i ekteskapsakten. Denne dimensjon er vesentlig i katolsk samlivslære, slik uttrykt i de senere pavers læreuttalelser, sa han.

Om bruken av preventive sperremidler for å unngå aids-smitte understreket han at de ikke gir en fullstendig sikker beskyttelse, og at den mest effektive metode er den rette bruk av seksualiteten.

ACI - ACI Prensa (24. april 2006)

av Webmaster publisert 24.04.2006, sist endret 24.04.2006 - 13:14