Økumenikk, ikke islam, er fokus for pavens apostoliske reise til Tyrkia

 Se også:

Kardinal Tarcisio Bertone, Vatikanets statssekretær, appellerer til verden om å huske den opprinnelige hensikten med pave Benedikt XVIs reise til Tyrkia, nemlig økumenikk.

Siden pavens foredrag i Regensburg i september skapte stor kontrovers i den muslimske verden, og siden Tyrkia i all hovedsak er et muslimsk land, har diskusjonen rundt pavens reise fokusert på Den katolske kirkes forhold til islam. I et intervju med italienske Avvenire, presiserer imidlertid kardinal Bertone at paven opprinnelig har planlagt turen rundt et møte med den ortodokse patriarken Bartholomeo I av Konstantinopel.

Lys fremtid for økumenikken?

Pavens reise til Tyrkia i november vil bli "et viktig steg i progresjonen for den økumeniske dialog," sa patriarken i mai i år, da han talte til et publikum i Firenze, Italia. Han sa videre at det økumeniske patriarkat venter pave Benedikt XVI "med stor glede". Den ortodokse prelaten sa at fremtiden, etter 25 års økumenisk arbeid, er lys dersom kristne fortsetter "å arbeide, å ha tålmodighet og å be."

Patriark Bartholomeo sa imidlertid samtidig at Den ortodokse kirke også er forpliktet til samtaler med andre religiøse tradisjoner, og særlig med de andre "sønner av Abraham", jøder og muslimer. Han uttrykte skepsis til å reise spesifikke teologiske spørsmål, men sa at en større forståelse kan bygges på felles tilnærming til sosiale spørsmål, "uavhengig av vår religiøse tro".

Pave Benedikt XVI besøker Tyrkia fra 28. til 1. desember, for å delta i festen for St. Andreas, skytshelgen for patriarkatet i Konstantinopel.

Den økumeniske patriarken hadde i utgangspunktet invitert paven til å foreta denne reisen i fjor, og Benedikt XVI hadde akseptert invitasjonen, men besøket ble avlyst fordi de tyrkiske myndigheter da ikke godkjente invitasjonen.

Catholic News Agency (8. november 2006)

av Webmaster publisert 08.11.2006, sist endret 08.11.2006 - 12:09