Myndighetene vil anlegge sak mot erkebiskopen

 Se også:

Politiet i Hanoi etterforsker nå formelt de pågående katolske protestene mot at myndighetene ikke vil tilbakelevere nuntiaturets tidligere kontorer, som ble konfiskert av myndighetene i 1959. Politiets avis "Hovedstadens Sikkerhet" rapporterer at de vietnamesiske myndigheter arbeider med å anlegge sak mot Hanois erkebiskop Joseph Ngo Quang Kiet og andre geistlige. Disse anklages for å misbruke sin posisjon til å provosere frem konfrontasjoner mot kommunistmyndighetene, ødelegge statlige eiendommer og å angripe offentlige tjenestemenn.

Kirkeledere i Hanoi anser etterforskningen som en ny form for trussel - denne gang rettet mot enkeltpersoner, siden man ikke har lyktes med å true det katolske miljøet som helhet.

Helt siden 18. desember 2007 har hagen utenfor pavens sendemanns tidligere residens vært tilholdssted for tusenvis av katolikker som krever eiendommen tilbakelevert til Kirken.

Anklagene om ødeleggelse av statlig eiendom og angrep på offentlige tjenestemenn kommer etter et sammenstøt mellom politi og demonstranter den 25. januar. Legkatolikker kom da i håndgemeng med politistyrkene og rev ned kommersielle plakater som hang på nuntiaturets gjerde.

I en artikkel publisert på VietCatholic News onsdag den 30. januar hevder biskop Francis Nguyen Van Sang av Thai Binh, som bevitnet episoden den 25. januar, at dekningen i de statskontrollerte mediene er en "skammelig forvrengning av fakta" og et "forsøk på å definere ofre som kriminelle."

Siden fredag den 25. januar har flere hundre ordensfolk sluttet seg til de demonstrerende legkatolikkene i hagen til det tidligere nuntiaturet, hvor de holder kontinuerlig bønnevake. På åstedet er det også store styrker uniformert og sivilt politi.

CWN - Catholic World News (31. januar 2008)

av Webmaster publisert 31.01.2008, sist endret 31.01.2008 - 11:11