Gisseltagerne krever våpenforsyninger, hevder lokale kilder

 Se også:

Nok en dag har gått uten lyd fra gjerningsmennene som holder den kaldeiske erkebiskopen av Mosul, Faraj Rahho, som gissel. Erkebiskopen ble bortført den 29. februar, etter å ha ledet korsveien i byens katedral. Hans tre ledsagere ble brutalt myrdet i angrepet. Bekymringen stiger blant de troende, mens irakiske og amerikanskledede tropper forsøker å "rense opp" i byen. Mosul har nemlig utviklet seg til al-Qaedas urbane høyborg i landet. Lokale kilder forteller nyhetsbyrået AsiaNews at 90 % av byen kontrolleres av terrorister og kriminelle. En av betingelsene gisseltagerne har satt for å løslate erkebiskop Rahho, skal være våpenforsyninger. Dette indikerer at kidnapperne er ekstreme islamister og ikke kun kriminelle på jakt etter penger.

Amerikanske tropper og irakiske myndigheter er bekymret for situasjonen i Mosul. USA skal nå bruke 7 millioner dollar for å øke sikkerheten i byen. Ifølge irakiske myndigheter vil imidlertid ikke større militært nærvær alene kunne stanse voldsspiralen i byen. Man trenger også politiske og økonomiske løsninger.

De USA-ledede koalisjonsstyrkene startet kampen mot terrorismen sør i landet - i Basra, Ramadi, Baquba og Bagdad - hvor Iran og Syria fremdeles har stor innflytelse. Mens sikkerhetsstyrkene inntok flere og flere sørlige byer, flyttet terroristene nordover - med sentrum i Mosul, som i mange år var skånet for stridigheter.

Provinsen Nineveh har rundt 3 millioner innbyggere, hvorav halvparten bor i provinshovedstaden Mosul. Minst 60 % er sunniarabere, mens de øvrige er kurdere, kurdisktalende yezidier, kristne og andre minoriteter. Den religiøse og etniske blandingen har omgjort byen til en politisk kruttønne. En generell fortvilelse over leveforholdene i byen har hjulpet terroristene i "kampen mot invasjonsmakten."

Det katolske nyhetsbyrået AsiaNews rapporterer at lokale sivile i dag opplever situasjonen som det nærmeste du kommer "helvete på jord." Hver uke eksploderer eller avdekkes mellom 60 og 80 miner på veiene. I tillegg er det en mengde kidnappinger, trusler og daglige drap.

AsiaNews (13. mars 2008)

av Webmaster publisert 13.03.2008, sist endret 13.03.2008 - 12:12