Walter Kasper: dialogen med SSPX er vanskelig

 Se også:

Kardinal Walter Kasper - president for Det pavelige rådet for fremme av kristen enhet - kommenterte de pågående samtalene med prestebroderskapet SSPX under en nylig pressekonferanse i Paris.

- Dialogen med dem er ikke enkel, sier kardinalen.

- Hovedproblemet med SSPX er ikke den latinske messen men konseptet tradisjon. Ønsker vi en levende tradisjon eller en forstivnet?

- Jeg er tilhenger av dialogen, men på våre premisser, ikke på tradisjonalistenes, sier den tyske kardinalen.

Kasper er selv ikke en del av samtalene, og det er uvisst hvor mye innsyn han har i prosessen. Flere katolske bloggere og kommentatorer er kritiske til Kaspers uttalelser, som de mener underminerer pave Benedikt XVIs genuine ønske om kristen enhet.

Vatikanets representanter i samtalene er den sveitsiske dominikaneren p. Charles Morerod, den tyske jesuitten og generalsekretær i Den internasjonale teologiske kommisjon, Josef Becker, og Opus Dei's spanske generalvikar p. Ocariz Brana.

Russiske kulturdager

Samtidig i Roma uttaler Patriarken av Hviterussland, Kirill Vakhromeev, at tiden nå er moden til å ta skrittene for enhet mellom øst og vest. Patriarken er i Roma i anledning den internasjonale konferansen "The Poor Are the Precious Treasure of the Church: Orthodox and Catholics Together on the Path of Charity", arrangert av St. Egidio-bevegelsen.

Den ortodokse lederen mener at begge kirkesamfunn søker etableringen av full enhet, og presiserer at dette synet er basert på samtaler og møter han har hatt med representanter fra Den katolske kirke.

19-20 mai arrangeres det russiske kulturdager i Vatikanet. Arrangementet inkluderer en konsert dedikert til Benedikt XVI. Initiativtager er patriark Kirill, overhodet for Den russisk-ortodokse kirke.

Vatican talks with splinter group difficult-cardinal (Reuters)

Metropolitan Filaret: It's Time to Take a Step Toward Unity (Zenit)

Reuters, Zenit; Andreas Dingstad (6. mai 2010)

av Webmaster publisert 07.05.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59