Kardinal ba biskop Vangheluwes nevø om å tie om overgrep inntil videre

 Se også:

Under et møte den 8. april i år skal kardinal Godfried Danneels ha oppfordret en mann som er utsatt for overgrep av biskop Roger Vangheluwe av Brussel til å tie om overgrepet inntil biskopen gikk av med pensjon. Samtalen mellom den utsatte og kardinal Daneels ble i hemmelighet tatt opp på tape og i helgen frigitt til belgiske medier.

"Biskopen går av neste år, så det ville faktisk være bedre for deg å vente," skal kardinal Danneels ha uttalt. "Jeg tror ikke du gjør deg selv eller ham en tjeneste ved å rope dette ut fra hustakene."

Etterpå skal kardinalen ha spurt den utsatte - som er en nevø av biskopen - om ikke å dra biskopens navn "ned i søla". "Han har dratt hele mitt liv ned i søla, fra jeg var 5 til 18 år," sier den utsatte, og videre: "Hvorfor synes du så synd på ham og ikke på meg?"

Reuters rapporterer også at "mannen ber om hjelp, men Daneels, 77, som gikk av som erkebiskop av Brussel i januar, sier at han ikke kan disiplinere Vangheluwe eller informere høyere autoriteter, heller ikke pave Benedikt XVI. Biskopen bør melde seg selv, sier han."

Også det påfølgende møtet ble hemmelig tatt opp på bånd. Kardianl Danneels og biskop Vangheluwe møtte den utsatte og en annen slektning. Etter at biskopen ba om unnskyldning, svarte nevøen: "Dette er uløselig," og la til: "Du har splittet familien fullstendig."

En talsmamnn for kardinal Danneels uttaler at den belgiske prelaten nå innser at han var "naiv" da han møtte den utsatte uten å ha forberedt seg skikkelig. "Han innser at hele tilnærmingsmåten, slik den var, nok ikke var den rette," sier talsmannen.

I sin utgave den 30. august feilrapporterte New York Times at "Vatikanet aksepterte biskopens avgang i juni". I virkeligheten annonserte Den hellige stol den 23. april (dagen da anklagen ble offentlig) at biskop Vangheluwes avskjedssøknad var akseptert.

LES MER:

Belgian cardinal: I was 'naive' to meet victim (AP)

Belgian Cardinal Didn't Silence Abuse Case

Belgian sex abuse tapes amplify Catholic scandals

Belgian cardinal disappointed that meeting with victim was taped

CWN - Catholic World News (31. august 2010)

av Webmaster publisert 31.08.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59