Syria: Islamister forener seg mot Assad

Patriark: Stopp bevæpningen av islamister

nullSyv av de mest innflytelsesrike islamistiske opprørsgruppene i Syria annonserte fredag 22. november at de danner en felles koalisjon mot president Bashar al-Assad, Al-Jabhat al-Islamiya. Målet: En islamsk stat i Syria. Koalisjonen antas å kontrollere rundt 50 000 soldater.

Det har lenge pågått en maktkamp mellom de ulike opprørsgruppene i Syria, og interne stridigheter har ført til regelrette kamper gruppene imellom.

Samtidig har styrker lojale mot president Assad hatt en viss fremgang, blant annet i Damaskus-regionen.

Patriarken av Antiokia for gresk-melkittene, Gregorios III, advarer mot den nye koalisjonens udemokratiske agenda.

– Selv når de er uenige og slåss seg imellom abonnerer disse grupperingene på den samme logikken. En logikk som ikke har noe med demokrati eller frihet å gjøre. Utenlandske krefter må stoppe støtten og bevæpningen fra utsiden, dersom man virkelig ønsker at forhandlinger gjennom Genève 2 skal gi positive resultater for det syriske folks fremtid, sier Gregorios til nyhetsbyrået Fides.

Kristne spesielt utsatt. Samme dag som opprettelsen av Al-Jabhat al-Islamiya angrep militante islamister den hovedsakelig kristne byen Deir Attieh, nord for Damaskus. Ifølge Fides skal islamistene ha tatt gisler fra byens sykehus, plyndret en rekke boliger og brukt sivile som menneskelige skjold. Både kirker og moskeer ble skadet under kampene.

Øyevitner forteller at mange av byens kristne ble stoppet da de forsøkte å flykte, da ID-papirene avslørte kristne navn. Angrepet kommer i kjølvannet av det som skal ha vært en regelrett massakre av kristne i landsbyen Sadad, kun 35 kilometer unna.