Se video fra Olsokfeiringen i Oslo

20190729_192550.jpg

FESTMESSE: – Vi feirer denne messen i takknemlighet. I takknemlighet for alt det Gud har virket gjennom Den hellige Olav, sa p. Pål Bratbak da han innledet messen på høytiden for Olav den hellige, mandag 29. juli. Foto: Lisa McFadden.

 

Mandag 29. juli feiret vi høytiden for Norges helgenkonge, St. Olav, som falt på Stiklestad i 1030. Selv om den nasjonale olsokfeiringen holder sted i Trondheim, ble dagen som den skal, også markert i St. Olav domkirke i Oslo.

 

Helligdomsarmen

I domkirken oppbevares en relikvie av Olav den hellige, i noe som kalles for Helligdomsarmen. Det er kun én dag i året at relikviemontret åpnes, og det er på Olavshøytiden, for at alle skal kunne føle på nærværet til helgenkongen også her i Oslo. 

Årets festpredikant var mgr. Fredrik Hansen som til daglig har sitt virke i det pavelige diplomati. – Den skatt Olav hadde funnet i Jesus var så stor, at han ikke kunne holde den for seg selv. Olav gav sitt liv for at alle nordmenn skulle få høre om Jesus, prekte han til en fullsatt kirke.

– Olav den hellige var mangt og meget, men først og fremst var han Jesus disippel. Ingen av oss kommer til å bli vikinger, eller så mange av oss konger, men vi er alle kalt til å gi avkall på oss selv, og bli litt mindre for å gi plass til Jesus, oppfordret han folkemengden.

Helligdomsarmen ble båret i prosesjon rundt i kirken. Det ble også en høytidelig velsignelse med relikvien, og alle som ville kunne komme opp og røre ved helgenkongen.

 

Grillfest

Etter festmessen var det duket til grillfest bak kirken. Været var godt og stemningen enda bedre. Det ble stekt pølser så det freste, sunget sanger og Olavskaken, som den har fått navnet, ble servert til sangen "be for oss hellige Olav", utført av rungende røster, ledet av sogneprest Pål Bratbak og p. Haavar Simon Nilsen OP.  

 

Se video fra Olsokfeiringen i Oslo

 

Les mer