Den salige Sibyllina Biscossi (1287-1367)

Minnedag: 23. mars

Den salige Sibyllina Biscossi (1287-1367)
Skytshelgen for tjenestepiker (Italia)

Den salige Sibyllina Biscossi (it: Sibillina) ble født i 1287 i Pavia i regionen Lombardia i Nord-Italia. Hun kom fra den respekterte familien Biscossi, men ble tidlig foreldreløs, og naboene tok seg av henne. Men straks hun ble gammel nok, ble hun satt i arbeid som tjenestepike, og da hun i tolvårsalderen fikk en alvorlig sykdom og ble blind, hadde hun allerede arbeidet i flere år. Hun ble da adoptert av en kommunitet av legdominikanere (Tertius Ordo Sancti Dominici – TOSD) i hjembyen, som ikledde henne sin drakt.

Hun lærte seg raskt å synge officiet og hun absorberte deres lære om mental bønn som om hun var født til det. Hun påla seg selv mye bønn, siden hun ikke kunne hjelpe søstrene på annen måte. Hun var spesielt hengiven til den hellige Dominikus, og det var til ham hun henvendte seg da hun til slutt ble overbevist om at hun ganske enkelt måtte ha synet tilbake slik at hun kunne hjelpe de andre søstrene i arbeidet.

Hun ba inderlig for denne intensjonen og ventet på hans festdag. Da var hun sikker på at han ville helbrede henne. Matutin kom og gikk uten noe mirakel, det samme gjorde de små tidebønner og vesper, og hun var like blind. Med synkende hjerte knelte Sibyllina foran statuen av Dominikus og tryglet ham om å hjelpe henne. Mens hun knelte der ble hun rykket bort i ekstase, og hun så ham komme ut av mørket og ta henne i hånden.

Han tok henne til en mørk tunnelinngang, og hun gikk inn i mørket på hans ord. Hun var skrekkslagen, men klamret seg til hånden hans, og hun passerte forbi usynlige redsler, fortsatt ledet og beskyttet av hans nærvær. Det ble gradvis lysere og lysere, og han sa: «I evigheten, kjære barn. Her må du leve i mørket slik at du en gang skal se evig lys».

Etter denne opplevelsen var det ivrige barnet erstattet av en moden og tankefull Sibyllina som visste at det ikke fantes noen helbredelse for henne, og at hun måtte gå sin vei til himmelen gjennom mørket. Da hun ble overbevist om at det var Guds vilje at hun ikke skulle få synet tilbake, trakk hun seg som femtenåring i 1302 tilbake til en liten celle rett ved dominikanerkirken i Pavia. Der levde hun som eneboer, først sammen med en ledsager, men hun ga snart opp det livet og Sibyllina fortsatte å bo der alene.

Senere innrømmet hun at de første syv årene var de verste. Kulden var intens, men hun tillot seg ikke noen varme. Kirken var selvfølgelig ikke oppvarmet, og hun bar de samme klærne både sommer og vinter. Om vinteren kunne hun bare holde varmen ved å holde seg i bevegelse. Hun sov på et bord og spiste praktisk talt ingen ting. Til hennes lille vindu, som var hennes eneste kontakt med utenverdenen, kom de plagede og syndige og syke, og alle tryglet om hans hjelp. Hun ba for dem alle og bevirket mange undre i livene til folket i Pavia.

En av de mer muntre fortellingene er om en kvinne som var livredd for mørket. Sibyllina ba for henne da hun så henne i en visjon og observerte at kvinnen, som trodde hun hørte ting, tullet hodet inn i en pels for å lukke lydene ute. Neste dag kom kvinnen for å treffe henne, og Sibyllina lo muntert. Hun spurte: «Du var skikkelig skremt i går kveld, var du ikke? Jeg lo da jeg så deg trekke den hetten over ørene». Legenden forteller at kvinnen aldri var skremt igjen.

Sibyllina hadde en levende sans for realpresensen og en dyp hengivenhet til Det hellige sakrament. En dag gikk en prest forbi vinduet hennes med Viaticum til de syke. Hun visste at hostien ikke var konsekrert, og sa det til ham. Han undersøkte, og fant ut at han virkelig hadde tatt en hostie fra galt sted. Hun betraktet pinsen som den største festen i Kirken.

Sibyllina levde som inkluser (lat inclusio = innesperring), det vil si frivillig innemurt nonne, i 67 år. Hun fulgte alle messene og tidebønnene i kirken, og de få øyeblikkene hun hadde til overs, arbeidet hun med hendene for å tjene noen få skillinger hun kunne gi til de fattige. Hun døde den 19. mars 1367 i Pavia og ble gravlagt i dominikanerkirken der. Hun ble saligkåret den 17. august 1854 ved at hennes kult ble stadfestet av den salige pave Pius IX (1846-78). Hennes minnedag er 23. mars.

Samme år som hun ble saligkåret, ble hennes legeme gravd opp for å bli plassert på et mer passende og hensiktsmessig sted, og da ble det funnet å være fullstendig intakt. Det er nå skrinlagt i katedralen i Pavia under alteret i kapellet viet til den hellige Lucia. Legemet er tørt og hardt og huden er som pergament, og hodeskallen er synlig gjennom den. Tennene i underkjeven er synlige, mens de i overkjeven er trukket ut, trolig som relikvier. Hendene holder en rosenkrans og vakre kunstige blomster. Legemet er ikledd den svarte og hvite drakten til en dominikanertertiar, og det stilles ut for høytidelig venerasjon tre ganger hvert år: 19. mars, festen for den hellige Josef og også hennes dødsdag, 20. mars, den dagen hennes fest feires i Pavia, og på Allehelgensdag den 1. november.

av Webmaster publisert 30.06.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:52