Johannes Paul II ble knivstukket

 Se også:

Pave Johannes Paul IIs privatsekretær avslører i en ny film, "Vitnesbyrd", hittil ukjente episoder fra den nå avdøde pavens liv. Filmen bygger på en en bok kardinal Stanislaw Dzimisz publiserte i 2007, og den hadde premiere i Vatikanet den 16. oktober - med blant annet Den hellige far Benedikt XVI som publikum.

I dokumentaren intervjues blant annet kardinal Dzwisz, nåværende erkebiskop av Krakow, som i mange år var Johannes Paul IIs privatsekretær.

Kardinalen avslører her at en spansk prest angrep Johannes Paul II med kniv under et besøk til Mariavalfartsstedet i Fatima den 12. mai 1982, en reise han gjorde for å vise sin takknemlighet for at han overlevde drapsforsøket på Petersplassen kun ett år tidligere. Den var den psykisk syke presten Juan Fernandez Krohn som angrep paven med kniv i Fatima. Det faktum at Johannes Paul II faktisk ble såret, har inntil nå ikke vært kjent.

- Jeg kan nå fortelle at Den hellige far ble skadet, forteller kardinal Dziwisz.

- Da han kom tilbake til rommet, blødde han.

Filmen viser også bilder fra Johannes Paul IIs siste offentlige opptredener på Petersplassen. Svekket av sykdom maktet han da ikke lenger å snakke, og man ser hans store fortvilelse over dette. Etter en stund lyktes han med å hviske:

- Om jeg ikke lenger kan tale, er min tid inne for å reise.

Johannes Paul II døde den 2. april 2005.

Etter filmen om sin forgjenger, uttalte pave Benedikt XVI at den viser hvilken åndelighet, menneskelighet og hvilket mot som kjennetegnet Johannes Paul II.

RV - Vatikanradioen (20. oktober 2008)

av Webmaster publisert 20.10.2008, sist endret 20.10.2008 - 15:57