Første saligkåring på Cuba

Den salige Josef Olallo Valdes

Havanna, 30.11.08 (KI/KAP) - For første gang i historien er det foretatt en saligkåring på Cuba. I nærvær av president Raul Castro ble Josef Olallo Valdes (sp: José) (1820-89) saligkåret på Plaza de la Caridad i Camagüey. Han var medlem av hospitalsordenen «Barmhjertige brødre av St. Johannes av Gud» (Ordo Hospitalarius Sancti Joannis de Deo - OH) eller (Ordo Sancti Joannis de Deo - OSJD/OSJdD), som regner den hellige Johannes av Gud (1495-1550) som sin grunnlegger.

Pave Benedikt XVIs personlige utsending var kardinal José Saraiva Martins CMF, prefekt emeritus for Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet (1998-2008), som den 9. juli 2008 overlot vervet som prefekt til erkebiskop Angelo Amato SDB. Kardinal Martins sa i sin preken at saligkåringen gir Kirken og det kubanske folk et solid fotfeste. Olallo Valdes, som i den såkalte Første uavhengighetskrig mot Madrid (1868-78) pleide sårede på begge sider, understreker nestekjærlighetsbudets universalitet gjennom sitt livs vitnesbyrd, og dette samt hans absolutte tillit til Gud, var noe man kunne lære av den salige ordensmannen, sa kardinal Martins.

«Dette er en historisk begivenhet for Kirken på Cuba og for hele det kubanske folk», understreket kardinal Martins. Overfor en materialistisk kultur som ofte glemmer de svake og trengende, har Olallo Valdes gitt et eksempel. Kardinalen minnet samtidig om pave Johannes Paul IIs (1978-2005) oppsiktsvekkende besøk på Cuba for ti år siden. Saligkåringsmessen i Camagüey ble overført direkte på kubansk fjernsyn.

Erkebiskop Juan García Rodríguez av Camagüey takket i sin korte tale de statlige myndighetene for samarbeidet i forberedelsene til saligkåringen. De felles forberedelsene er et bevis på at «et skritt fremover er mulig» for å gjøre Cuba til et «vakkert land av rettferdighet og frihet», understreket erkebiskopen. President Raul Castro ble ved sin ankomst til Camagüey ønsket velkommen av erkebiskopen av Havanna, kardinal Jaime Ortega y Alamino, og av troende som applauderte begeistret. Den kubanske statssjefens messebesøk ble tolket som et nytt tegn på tilnærmingen til Vatikanet.

Olallo Valdes (han undertegnet alltid som Fray Olallo Valdés, og navnet Josef er mer å betrakte som et «ekstranavn», slik som med Maria for kvinner) er den andre kubaneren som blir saligkåret, men den første som er saligkåret på Cuba. Den første som ble saligkåret, var den salige Josef López Piteira (1913-36), kleriker OSA fra San Jose de Jatibonico, som ble saligkåret som en av 498 martyrer fra Den spanske borgerkrig (d. 1934; 1936-37) den 28. oktober 2007, Kirkens hittil største saligkåringsseremoni. Josef López Piteira var imidlertid sønn av spanske innvandrere til Cuba, som forlot øya igjen ikke lenge etter og dro tilbake til Spania, så han var bare født på Cuba og er ikke kjent der.

Kathpress/KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe) (30. november 2008)

av Webmaster publisert 30.11.2008, sist endret 30.11.2008 - 22:36