Henrettelsen av tre katolikker utsatt

 Se også:

Henrettelsen ved eksekusjonspelotong av tre indonesiske katolikker, planlagt til 12. august kl 00:15 (lokal tid), har blitt utsatt minst en uke. Kunngjøringen ble gitt av politisjefen i Sulawesi, brigadegeneral Oegroseno, som sa at ordren kom fra sjefen over nasjonalpolitiet, general Sutanto. Katolikker og muslimer har likevel ikke avbrutt sin bønnevigilie for løslatelse av de tre fangene.

I kunngjøringen, som kom etter at president Susilo møtte sine fremste sikkerhetsministere, samt statsadvokat Abdul Rahman Saleh, seniorminister for politikk, sikkerhet og lov, den pensjonerte admiral Widodo Adi Sutjipto og den indonesiske militærsjefen, luftmarskalk Djoko Suyanto, sa general Susanto : «Jeg kan bekrefte at henrettelsen har blitt kansellert.»

Faktum er at er at henrettelsen bare er foreløpig stoppet, iøynefallende nok fordi «hele Indonesia nå forbereder seg til feiringen av 61-årsdagen for uavhengighet den 17. august,» sa generalen idet han forlot det statlige palass.

Henrettelsen har blitt flyttet til tre dager etter feiringen av uavhengighetsdagen, høyst sannsynlig den 20. august.

Til tross for den offisielle forklaringen, blir det allment trodd at utsettelsen skyldtes sterkt press på myndighetene fra forskjellige grupper, inkludert NGO, menneskerettighetsaktivister, kirkeledere, det internasjonale samfunn så vel som Den Hellige Stol.

I en uttalelse sa den indonesiske utenriksministeren Hassan Wirajuda at hans regjering er forberedt på å forklare årsakene til dommen.

I mellomtiden har millioner av katolikker over hele landet bedt og demonstrert gjennom hele kvelden og ut i de sene nattestimer på vegne av de tre mennene.

I Jakarta pågår fortsatt en vigilie foran erklæringsmonumentet. I Ende (Flores-øyene) hvor de tre mennene kommer fra, har tusenvis av beboere deltatt i en marsj med stearinlys langs byens gater. I Manada (Sulawesi) feiret biskop Peter Canisius Mandagi messe ved midnatt.

For fader Norbert Bethan, de tre fangenes åndelige veileder, var avgjørelsen et mirakel. «Dette er Guds verk,» sa han. «For bare få øyeblikk siden viste en fengselsvakt oss de tre kistene som det er meningen at skal inneholde levningene» etter de tre mennene.

AsiaNews, 11. august 2006 (14. august 2006)

av Webmaster publisert 14.08.2006, sist endret 14.08.2006 - 16:23