Mennene som halshogde tre kristne skolejenter, forberedte hundre halshogginger i Sulawesi

 Se også:

Rettssak åpnet mot Hasanuddin, den første av tre menn som er tiltalt for halshogging av tre kristne skolejenter i Poso, Sulawesi.

Hasanuddin, den første mannen som ble stilt for retten, var hjernen bak den grufulle forbrytelsen, og han risikerer nå dødsstraff. I tillegg til de tre skolejentene, beordret han sine menn til å halshugge minst hundre kristne i Poso - som en hevnakt for drapene på muslimer i sekteriske voldshandlinger i 1999-2001.

I følge aktor Payaman SH, ga Hasanuddin sine menn ordre om å skaffe "hodene til minst hundre Kongkoli [et lokalt kallenavn for kristne] ungdom, voksne og kvinner". "Dette er hevn", sto det i ordren. "Blod skal betales med blod, et liv med et liv, et hode med et hode".

Hvis de blir funnet skyldige, risikerer alle tre dødsstraff.

De tre ofrene ble angrepet med dolk og halshogd i Gebang Rejo-området i Poso. To av hodene ble etterlatt i nærheten av en politistasjon, og det tredje ble dumpet foran en kirke. Forbrytelsen sjokkerte opinionen både i Indonesia og utenlands.

Den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono fordømte forbrytelsen; pave Benedikt XVI kalte den et "barbarisk mord".

Hasanuddin, som er antatt å være hjernen bak trippeldrapet, ble stilt for retten i Jakartas sentrale rettslokale, der rettssaken av sikkerhetsgrunner gjennomføres.

Mordene representerte en trussel om ny oppflamming av voldshandlingene mellom Sulawesis muslimer og kristne, som var involvert i sekterisk vold mellom 1999 og 2001. Til tross for en fredsavtale i 2002, har volden med mellomrom flammet opp igjen siden da.

Hasanuddin, som er tiltalt for overlagt drap sammen med Lilik Purnomo og Irwanto Irano, kom ikke med noen uttalelse ved rettssakens begynnelse.

Da de kom inn i rettslokalet, sa de tre mennenes advokat at alle tre tilsto sin medvirkning i mordene, som var utført som en hevnakt mot kristne for muslimers død.

AsiaNews (13. november 2006)

av Webmaster publisert 13.11.2006, sist endret 13.11.2006 - 11:27