Muslimsk intellektuell møtte paven

 Se også:

Den første muslimske intellektuelle som har besøkt pave Benedikt XVI siden valget i fjor, sier at paven viser et sant ønske om å forstå islam og om å få i gang en oppriktig dialog med dens troende.

Den muslimske filosofen Mustapha Cherif, en tidligere minister for høyere utdannelse og ambassadør for Algerie, møtte paven til en halv times samtale i Vatikanet søndag den 11. november.

Cherif, som lenge har vært aktiv i dialogen mellom kristne og muslimer i Frankrike, der han nå holder til, beskriver paven som "en dialogens mann".

Cherif fortalte nyhetsbyrået Reuters at paven oppriktig ønsker å forstå muslimers syn på "jihad" og fornuftens rolle i troen. Paven ønsker også å utforske hvordan religionene kan samarbeide.

"Han er en stor teolog, men ingen islam-ekspert," fortalte Cherif til Reuters mandag den 12. november.

Cherif sa at han fortalte paven at "jihad", forstått i Vesten som "hellig krig", er det samme som St. Augustin beskriver som "rettferdig krig", med etiske regler for krig og beskyttelsen av ikke-stridende.

"Han ble overrasket over dette og sa at det burde bli bedre kjent," sa Cherif.

Cherif sa videre at han argumenterte mot det Benedikt XVI refererte til i sitt Regensburg-foredrag, nemlig stemmer som hevder at islam ble utbredt med sverd og at den ikke verdsetter fornuften. Cherif bemerket at paven hadde uttrykt anger for at hans foredrag kunne oppfattes som en kritikk mot islam.

Cherif avsluttet med å si at han aksepterte pavens invitasjon til dialog, noe som kan hjelpe kristne og muslimer til å se at de er allierte i kampen mot sekularismen og mot økningen av religiøst hat, rapporterte Reuters.

CNA (16. november 2006)

av Webmaster publisert 16.11.2006, sist endret 16.11.2006 - 18:38