Den hellige Anna av Oxenhall (400/500-t)

Minnedag: 6. januar

Den hellige Anna (eng: Anne) av Oxenhall skal ha blitt født rundt år 445 i Gwent i Wales. Hun var en yngre datter av Vortimer Fendigaid, konge av Gwerthefyriwg – et tidlig navn på kongeriket Gwent), hvor hun vokste opp. Hun giftet seg første gang med Cynyr Ceinfarfog («den lysskjeggete»), lord av Caer-Goch i Dyfed, og St. Ann's Head vest for Milford Haven i dette kongeriket er trolig oppkalt etter henne.

De to hadde minst seks barn sammen, den eldste var den berømte arthurianske krigeren Cai Hir («den høye»), mens en annen ble mor til den hellige David av Wales. Etter Myrddins (alias Merlin) avtale med high king Uther om at hans sønn skulle oppdras i hemmelighet, ble familien utvidet med denne gutten som fostersønn, den fremtidige high king Arthur.

Selv om denne kvinnen for det meste opptrer i manuskripter av en svært sen dato, synes hennes omstendigheter å stemme svært bra. Hun skal trolig identifiseres med den historisk etablerte Anna, mor til den hellige Samson, som også var fra Gwent. En tid etter at Arthur besteg den engelske tronen, synes Cynyr å ha dødd, og Annas hånd ble søkt av prins Amon Ddu (Amwn) («den svarte») av Bretagne.

Annas søster skal ha vært den hellige Afrella, som var gift med Umbrafel, en bror av Annas andre mann Amon Ddu.

Etter at de giftet seg, flyttet Amon til Annas hjem i Dyfed og ble en høyt rangert tjenestemann ved det kongelige hoff. De fikk minst tre barn, Samson, Tydecho og Tegfedd, som alle trådte inn i det religiøse liv. Samson ble en innflytelsesrik biskop og overtalte med tiden sine foreldre til også å slutte seg til Kirken. Da bestemte også Afrella og Umbrafel seg for å gjøre det samme.

Amon og Umbrafel ble munker på Ynys Byr (Caldey Island), mens Anna og Afrella flyttet tilbake til sitt hjemlige Gwent. Den hellige kilden i Trellech var opprinnelig viet til Anna, men hun er bedre kjent for å ha grunnlagt kirker øst i det som nå er Gloucestershire, i Oxenhall og Siston. Samson besøkte henne i Oxenhall og vigslet begge hennes grunnleggelser. Den hellige kilden St. Anne in the Woods i Brislington kan også ha sitt navn etter henne.

Vi kjenner ikke noe dødsår eller noen minnedag for Anna.

av Webmaster publisert 25.07.2007, sist endret 28.12.2015 - 12:03