Den hellige Colman av Moray

Minnedag: 18. februar

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var fra Moray (Muiriabh) i Skottland. Festen for denne helgenen står i martyrologiet i Tallaght den 18. februar, med den kommentar at han var fra Moray «nord for Móna (Monadh)», som har blitt identifisert som Grampians (Am Monadh), en av de tre store fjellkjedene i Skottland.

Kommentatoren fra 1100-tallet av den hellige Oengus Culdeus’ martyrologium Félire legger også til samme kommentar der teksten nevner Colman, men han hevdet også at helgenen var fra Ard Bó i Ceinéal Eoghain, nå Arboe i baroniet Dungannon Upper i grevskapet Tyrone, og dermed foregriper han festen for en nominelt forskjellig helgen av dette navn som ble feiret, i følge de andre martyrologiene, tre dager senere, den 21. februar. Den tidligste av de to festene ble feiret i flere skotske kirker, inkludert Tarbat i Ross-shire, like nord for Moray Firth.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03