Prester trygler for sivile liv

 Se også:

En gruppe katolske prester nord i Sri Lanka trygler verdenssamfunnet om å hjelpe innbyggerne på Jaffna-haløya, som er innringet av kamper mellom hæren og tamil-rebellene. Den siste uken er 90 døde og 150 skadet, og 25.000 mennesker har flyttet fra sine hjem i området.

-De siste seks dagene har omstendighetene blitt alvorlig forverret, skriver prestene i et budskap til verden som de sendte til nyhetsbyrået AsiaNews. Vi går mot døden i stillhet og total isolasjon. Hvordan kan verdenssamfunnet likegyldig se på når uskyldige og ubevæpnede mennesker drepes, spør prestene og nevner spesielt EU og Norge og Japan, som har sendt fredsbevarende soldater.

Den siste uken har 100 soldater og 700 rebeller blitt drept, oppgir hæren.

Befolkningen i Jaffna er nå isolert fra verden - uten vann, telefon og med strømbrudd. Mange mennesker søker tilflukt i kirkene. Prestene anklagar armeen for å bruke sivilbefolkningen som menneskelige skjold mot tamil-rebellenes angrep.

Den tamilske etniske gruppen på Sri Lanka ser Jaffna-halvøya som hjertet i sin kultur. Den har ofte vært midtpunkt for konfliktene og ble tatt fra rebellene på midten av 1990-tallet. Nå antar mange at de tamilske "tigrene" forsøker å gjenerobre den.

Konflikten mellom de tamilske tigrene og Sri Lankas hær har holdt på i nesten 20 år og har forårsaket minst 65.000 dødsofre. I år 2002 ble det enighet om våpenhvile, med det foreligger ennå ingen løsning på hvordan begge de etniske gruppene skal leve sammen.

Vatikanradioen (21. august 2006)

av Webmaster publisert 21.08.2006, sist endret 21.08.2006 - 18:03