Hindu-leder kaller konversjoner uetisk

 Se også:

Swarni Swarupanada Saraswati, hinduenes spirituelle leder, har beskrevet konversjoner som uetisk. Han ber indiske myndigheter vedta et "fullstendig forbud mot skifte av tro."

På samme tid annonserer paramilitære nasjonalistbevegelser, som beskyttes av Saraswati, at det neste år vil finne sted 10.000 "rekonversjoner" til hinduismen.

Saraswati, som er leder for hindu-klosteret Dwarka Peeth, sa: "Konversjon er etisk sett galt," og la til: "Problemet vil fortsette så lenge man har utstøtte, fattige og trengende som er lett bytte for konversjoner."

Den religiøse lederen sa: "Hinduismen respekterer andre religioner. Men konversjoner gjennom smiger er uetisk. De som gir etter for en konversjon, er kanskje ikke klar over at de skader sin egen tro."

I mellomtiden har lederne for Vishwa Hindu Parishad (VHP, en Saraswati-støttet formasjon av hindunasjonalister), "rekonvertert til hinduismen" 73 dalitter i distriktet Rourkela i den østlige staten Orissa, og har annonsert at det neste år vil finne sted "enda 10.000 rekonversjoner til den sanne tro."

Ignatius Lakara, en lokal kristen aktivist, sier imidlertid at "de såkalte rekonverterte kristne ikke er kristne i det hele tatt. De er faktisk ikke-kristne utstøtte som hindunasjonalistene har fraktet fra avsidesliggende landsbyer som kulisser til disse seremoniene, kun for å overbevise rike hinduer i VHP til å gi donasjoner til deres arbeid for å forsvare den tradisjonelle religionen."

John Dayal, president for All India Catholic Council, fortalte AsiaNews: "Dette er både ironisk og tragisk. Saraswati er blant de veldig få hindureligiøse lederne som støtter nasjonalistiske grupper og deres Hindutva-teser, og på samme tid snakker han om toleranse."

Dayal fortsatte: "Forbudet han ber om er et forbud mot religionsfrihet, noe som skader Indias forfatning og lover. I hele verden er det en akseptert sannhet at denne friheten er en av de viktigste menneskerettighetene. Heldigvis er det kun et fåtall fanatikere som deler disse synspunktene."

AsiaNews (8. november 2006)

av Webmaster publisert 08.11.2006, sist endret 08.11.2006 - 13:10