Den hellige Isidor av Samtavisi (500-t)

Minnedag: 4. november

De tretten syriske fedreEn av De tretten hellige syriske fedre

Den hellige Isidor var en av De tretten hellige syriske fedre, grunnleggerne av Georgias klostervesen. De kom til Georgia på 500-tallet etter anmodning fra den georgiske kongen Parsman VI (542-57) og katolikos Evlavius (Eulabius) (552-60). De slo seg ned på fjellet Sedaseni overfor byen Mtskheta, hvor de grunnla et kloster. Derfra sendte deres leder, den hellige Johannes av Sedaseni, dem ut til ulike deler av Georgia.

Isidor forkynte den kristne tro i Kartli i mange år i henhold til hans lærers instruksjoner. På østbredden av elven Rekhula grunnla han i 572 klosteret Samtavisi av ikonet av Frelseren «ikke laget av menneskehender». Han døde i dette klosteret og ble gravlagt der.

I Georgia æres hver enkelt av de tretten munkene som helgener, men vi har ikke funnet noen individuell minnedag for Isidor. De har også en felles minnedag i den katolske og ortodokse kirke den 4. november som «Den iberiske (georgiske) Kirkens fedre», mens denne minnedagen feires den 7. mai i Georgia. Isidor av Samtavisi kalles også Samtavneli.

Den historiske regionen Kartli er i dag delt mellom ulike administrative provinser i Georgi. Samtavisi ligger i provinsen Shida Kartli, rundt 45 kilometer fra Georgias hovedstad Tbilisi. Katedralen er nå et av sentrene i eparkiet (bispedømmet) Samtavisi og Gori i den georgisk-ortodokse kirke.

De tretten syriske fedre er:

Kilder: oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 27.04.2019 - 13:25