Den hellige Zenon av Ikalto (500-t)

Minnedag: 4. november

De tretten syriske fedreEn av De tretten hellige syriske fedre

Den hellige Zenon var en av De tretten hellige syriske fedre, grunnleggerne av Georgias klostervesen. De kom til Georgia på 500-tallet etter anmodning fra den georgiske kongen Parsman VI (542-57) og katolikos Evlavius (Eulabius) (552-60). De slo seg ned på fjellet Sedaseni overfor byen Mtskheta, hvor de grunnla et kloster. Derfra sendte deres leder, den hellige Johannes av Sedaseni, dem ut til ulike deler av Georgia.

Zenon forkynte den kristne tro i det nordre Kakhetia og grunnla klosteret Ikalto. Han døde fredfullt etter å ha oppnådd mange gode resultater på vegne av den sanne tro. Zenon er gravlagt i Ikalto i kirken for ikonet av Frelseren «ikke laget av menneskehender». Klosteret ble kjent som et av de betydeligste kulturelle og skolastiske sentrene i Georgia. Et akademi ble grunnlagt i klosteret under kong David gjenoppbyggeren av den hellige Arsenius Ikaltoeli (Ikaltoeli betyr «fra Ikalto») tidlig på 1100-tallet. Akademiet underviste sine studenter i teologi, retorikk, astronomi, filosofi, geografi, geometri og sang, men også mer praktiske fag som keramikkproduksjon, metallarbeid, vinavl og vinproduksjon og farmakologi.

I Georgia æres hver enkelt av de tretten munkene som helgener, men vi har ikke funnet noen individuell minnedag for Zenon. De har også en felles minnedag i den katolske og ortodokse kirke den 4. november som «Den iberiske (georgiske) Kirkens fedre», mens denne minnedagen feires den 7. mai i Georgia.

De tretten syriske fedre er:

Kilder: oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

 

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 27.04.2019 - 13:33