Den hellige Stefan av Khirsa (500-t)

Minnedag: 4. november

De tretten syriske fedreEn av De tretten hellige syriske fedre

Den hellige Stefan (Stepan) var en av De tretten hellige syriske fedre, grunnleggerne av Georgias klostervesen. De kom til Georgia på 500-tallet etter anmodning fra den georgiske kongen Parsman VI (542-57) og katolikos Evlavius (Eulabius) (552-60). De slo seg ned på fjellet Sedaseni overfor byen Mtskheta, hvor de grunnla et kloster. Derfra sendte deres leder, den hellige Johannes av Sedaseni, dem ut til ulike deler av Georgia.

Stefan og hans ledsagere forkynte i hele regionen Kakheti i det østre Georgia. Senere grunnla Stefan klosteret Khirsa nær slottet Kharnabuji. Han er gravlagt til venstre for alteret i kirken for protomartyren Stefan i Khirsa. På 1800-tallet kalket russerne over freskene, men reparasjoner og forbedringer pågår, og noen av freskene er blitt berget.

I Georgia æres hver enkelt av de tretten munkene som helgener, men vi har ikke funnet noen individuell minnedag for Stefan. De har også en felles minnedag i den katolske og ortodokse kirke den 4. november som «Den iberiske (georgiske) Kirkens fedre», mens denne minnedagen feires den 7. mai i Georgia. Stefan av Khirsa kalles også Khirseli.

De tretten syriske fedre er:

Kilder: oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 27.04.2019 - 13:19