Den hellige Taddeus av Stepantsminda (500-t)

Minnedag: 4. november

En av de tretten syriske fedreEn av De tretten hellige syriske fedre

Den hellige Taddeus (Tadeos) var en av De tretten hellige syriske fedre, grunnleggerne av Georgias klostervesen. De kom til Georgia på 500-tallet etter anmodning fra den georgiske kongen Parsman VI (542-57) og katolikos Evlavius (Eulabius) (552-60). De slo seg ned på fjellet Sedaseni overfor byen Mtskheta, hvor de grunnla et kloster. Derfra sendte deres leder, den hellige Johannes av Sedaseni, dem ut til ulike deler av Georgia.

Taddeus forkynte først i Mtskheta, og senere grunnla han et kloster ved foten av fjellet Sedaseni. Etter mesteren Johannes’ død fortsatte Taddeus å forkynne over hele Kartli og bygde mange nye kirker. Blant dem er kirken for protomartyren Stefan i Urbnisi et praktfullt eksempel. Nær slutten av livet trakk Taddeus seg tilbake til en hule i fjellet Tsleva ikke langt fra byen Kaspi. Han døde fredelig og ble gravlagt på det stedet. Han har sitt navn fra den lille byen Stepantsminda, tidligere kalt Kazbegi, senteret for regionen Kazbegi i provinsen Mtskheta-Mtianeti i det nordøstre Georgia. Stepantsminda («Stefan den hellige») fikk sitt navn etter en georgisk ortodoks munk ved navn Stefan, som bygde en eneboercelle på dette stedet. Imidlertid forteller ingen kilder om Taddeus’ forbindelse med dette stedet.

I Georgia æres hver enkelt av de tretten munkene som helgener, men vi har ikke funnet noen individuell minnedag for Taddeus. De har også en felles minnedag i den katolske og ortodokse kirke den 4. november som «Den iberiske (georgiske) Kirkens fedre», mens denne minnedagen feires den 7. mai i Georgia. Taddeus av Stepantsminda kalles også Stepantsmindeli.

De tretten syriske fedre er den hellige Johannes av Sedaseni (Sedasneli) og hans tolv ledsagere, de hellige Abibus av Nekressi (Nekreseli), Antonius av Martkofi (Martkofeli), David av Garedsja (Garejeli), Isidor av Samtavisi (Samtavneli), Jesse av Tsilkani (Tsilkaneli), Josef av Alaverdi (Alaverdeli), Mikael av Ulumbo (Ulumboeli), Pyrrhus av Breti (Breteli), Shio av Mgvime (Mgvimeli), Stefan av Khirsa (Khirseli), Taddeus av Stepantsminda (Stepantsmindeli) og Zenon av Ikalto (Ikaltoeli).

Kilder: ocafs.oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:03