Den hellige Mikael av Ulumbo (500-t)

Minnedag: 4. november

En av De tretten hellige syriske fedre

Den hellige Mikael var en av De tretten hellige syriske fedre, grunnleggerne av Georgias klostervesen. De kom til Georgia på 500-tallet etter anmodning fra den georgiske kongen Parsman VI (542-57) og katolikos Evlavius (Eulabius) (552-60). De slo seg ned på fjellet Sedaseni overfor byen Mtskheta, hvor de grunnla et kloster. Derfra sendte deres leder, den hellige Johannes av Sedaseni, dem ut til ulike deler av Georgia.

Mikael forkynte den kristne tro i det nordre Kartli og Ossetia. Han grunnla et kloster i Ulumbo, som ble oppkalt etter Olympusfjellet, et monastisk senter i Bitynia i Lilleasia som på gammelgeorgisk er kjent som Mt. Ulumbo. Der ble hans undergjørende relikvier senere gravlagt.

De tretten syriske fedreI Georgia æres hver enkelt av de tretten munkene som helgener, men vi har ikke finnet noen individuell minnedag for Mikael. De har også en felles minnedag i den katolske og ortodokse kirke den 4. november som «Den iberiske (georgiske) Kirkens fedre», mens denne minnedagen feires den 7. mai i Georgia. Mikael av Ulumbo kalles også Ulumboeli.

De tretten syriske fedre er:

Kilder: Benedictines, KIR, CSO, oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 27.04.2019 - 13:13