Den hellige Jesse av Tsilkani (500-t)

Minnedag: 2. desember

En av De tretten hellige syriske fedre

Den hellige Jesse (Ise) var en av De tretten hellige syriske fedre, grunnleggerne av Georgias klostervesen. De kom til Georgia på 500-tallet etter anmodning fra den georgiske kongen Parsman VI (542-57) og katolikos Evlavius (Eulabius) (552-60). De slo seg ned på fjellet Sedaseni overfor byen Mtskheta, hvor de grunnla et kloster. Derfra sendte deres leder, den hellige Johannes av Sedaseni, dem ut til ulike deler av Georgia.

Jesse oppholdt seg først på fjellet Mtskheta like ved hovedstaden Tbilisi før katolikos Evlavius konsekrerte ham til biskop av Tsilkani etter forslag fra Johannes av Sedaseni. Der evangeliserte han den fortsatt hedenske regionen, og han omvendte mange ikke-troende. Det varte ikke lenge før mange disipler hadde samlet seg rundt ham. I likhet med de andre av Johannes’ disipler hadde han evnen til å utføre mirakler.

En gang Johannes bestemte seg for å teste sine disiplers tro, ba han hver av dem om å utføre et mirakel. Da det var Jesses tur, gikk han ned til elven Ksani, krysset den, berørte vannet med sin stav og ropte ut: «I Herrens navn byr jeg deg å følge meg!» Straks begynte elven å flyte i motsatt retning, og den fulgte hver bevegelse av Jesses stav. Han førte elven til klosteret Tsilkani. Etter å ha sett dette miraklet, ble mange mennesker omvendt til den sanne tro.

De tretten syriske fedreJesse mottok et tegn fra himmelen da hans dødstime var nær. Han mottok de hellige gaver og fordypet i bønn oppga han sin sjel til Gud. Jesse ble gravlagt i kirken for Guds Mor i Tsilkani.

I Georgia æres hver enkelt av de tretten munkene som helgener, og Jesses individuelle minnedag er 2. desember. De har også en felles minnedag i den katolske og ortodokse kirke den 4. november som «Den iberiske (georgiske) Kirkens fedre», mens denne minnedagen feires den 7. mai i Georgia. I Tsilkani i Georgia er bibelske fornavn vanlige, og den hellige Jesse (Isai), kong Davids far, feires også den 4. november i Østkirken. Jesse av Tsilkani kalles også Tsilkaneli.

De tretten syriske fedre er den hellige Johannes av Sedaseni (Sedasneli) og hans tolv ledsagere, de hellige Abibus av Nekressi (Nekreseli), Antonius av Martkofi (Martkofeli), David av Garedsja (Garejeli), Isidor av Samtavisi (Samtavneli), Jesse av Tsilkani (Tsilkaneli), Josef av Alaverdi (Alaverdeli), Mikael av Ulumbo (Ulumboeli), Pyrrhus av Breti (Breteli), Shio av Mgvime (Mgvimeli), Stefan av Khirsa (Khirseli), Taddeus av Stepantsminda (Stepantsmindeli) og Zenon av Ikalto (Ikaltoeli).

Kilder: Infocatho, ocafs.oca.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. oktober 2011

 

av Per Einar Odden publisert 04.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05