Paven innkaller kurien til møte om prestesølibatet

 Se også:

Pave Benedikt XVI har innkalt lederne for dikasteriene i den romerske kurie til et "toppmøte" for å diskutere spørsmålene reist rundt ekskommunikasjonen av den zambiske erkebiskop Emmanuel Milingo og gifte presters status.

Vatikanets pressekontor sa i kommunikéen at paven ønsket å møte lederne i kurien den 16. november for å analysere situasjonen skapt av Milingos "ulydighet". Milingo ordinerte tidligere i høst fire gifte menn til biskoper, uten pavelig tillatelse.

Kommunikéen fra Vatikanets pressekontor slår fast at man i møtet skal reflektere rundt de henvendelser man de siste år har fått fra flere gifte prester, som ønsker en dispensasjon fra kravet om sølibat og også tillatelse til å kunne virke som prest igjen.

Vatikanets pressetalsmann, p. Federico Lombardi, sa etter offentliggjøringen av møtet at han ikke forventer at diskusjonen vil omhandle endringer i Kirkens regel om sølibatet for prester.

Ved ordinasjonen gir katolske prester i den latinske ritus sølibatsløfte. Katolske Kirker av østlige riter tillater at gifte menn blir prester, med det gis ikke tillatelse til giftemål etter ordinasjonen.

Vatikanets fremstøt kommer mindre enn to uker etter at erkebiskop Milingo skrev et åpent brev til paven, der han ba om umiddelbare steg i retning av aksept av gifte prester i Den katolske kirke. Det er en "tvingende nødvendighet på grunn av mangelen på prester," skrev Milingo, og fortsatte med å gi et estimat av antallet gifte (tidligere) prester i verden til 150.000. Disse er i følge Milingo "rede og villige til å tjene."

Erkebiskop Milingo (76) giftet seg med en sør-koreansk kvinne i 2001, i en masseseremoni arrangert av Moon-sekten, men brøt ut av ekteskapet i 2001 på anmodning fra Johannes Paul II. Han ble da forliket med Vatikanet. I fjor sommer ble imidlertid Milingo gjenforent med sin kone i USA og etablerte en bevegelse kalt "Gifte prester nå!".

Mer enn 20 ledere for Vatikanets kongregasjoner og pavelige råd forventes å delta i møtet den 16. november. Vatikanet presiserer at det ikke er andre temaer som står på agendaen på møtet.

Prestenes sølibatsløfte og muligheten for å åpne for gifte prester ble tematisert ved bispesynoden om eukaristien i 2005. Flere biskoper som deltok i synoden oppfordret til en diskusjon rundt muligheten for å ordinere gifte menn, som en løsning på prestemangelen i verden. Synoden endte imidlertid opp med en konklusjon som sterkt forsvarte verdien av prestesølibatet og kom ikke med anbefalinger om noen kursendring. Paven forventes å om kort tid publisere et dokument fra synoden.

Prester som ber Vatikanet om dispensasjon fra sølibatet for å gifte seg, returnerer til leg status. De kan da ikke lenger forvalte sakramentene, bortsett fra å gi absolusjon i nødstilfeller (fare for plutselig død).

Les en artikkel om sølibatets historie i Den katolske kirke her.

Catholic News Service (15. november 2006)

av Webmaster publisert 15.11.2006, sist endret 15.11.2006 - 12:36