Tyrkisk minister håper at pave-besøket vil bidra til å reparere skaden

 Se også:

Tyrkias minister for religiøse anliggender har fornyet sin offentlige kritikk av pave Benedikt XVI for hans foredrag i Regensburg, men sier samtidig at pavens besøk til Tyrkia kan være "et viktig steg i retning av dialog."

I en samtale med den italienske dagsavisen La Stampa, sa Ali Bardakoglu at pavens tale i Regensburg ga "et ufullstendig bilde, fullt av fordommer" mot islam. Selv om han fortalte La Stampa at han ikke hadde noe ønske om å fortsette diskusjonen rundt foredraget, insisterte han på at paven, som en høytstående religiøs leder, burde respektere andre troendes religiøse følelser.

Bardakoglu, som selv er klerikal muslim, sa at muslimer er åpne for diskusjon rundt sine religiøse erfaringer, men kan ikke tolerere kritikk av Allah, profeten Muhammad eller Koranen. Han fortalte at muslimske intellektuelle gjerne diskuterer forholdet mellom tro og fornuft - temaet som skapte Regensburg-krisen.

Til tross for at han ikke ønsket å forklare mer rundt det han beskrev som "uakseptable" ord fra paven, sa Bardakoglu at han håpet at pavens besøk ville reparere den relasjonelle skaden mellom Den Hellige Stol og den muslimske verden. Han advarte imidlertid mot å tro på at en god relasjon kan bygges raskt. "Fred ødelegges på et blunk," sa han, "men å bygge den tar lang tid, det er en lang prosess."

Den tyrkiske ministeren sa at han ikke fryktet for pavens sikkerhet i landet. De aggressive offentlige protestene mot paven, sa han, viser bare at Tyrkia er "et demokratisk land, der man har frihet; det er nettopp derfor de som er imot dette besøket sier det høyt."

Bardakoglu avviste også problematikken rundt at den tyrkiske regjeringen ikke ønsker å offisielt og juridisk anerkjenne Den katolske kirke. "Alle religioner anerkjennes," hevdet han. "Tyrkia er en sekulær stat; problemet eksisterer ikke."

CWNews.com (16. november 2006)

av Webmaster publisert 16.11.2006, sist endret 16.11.2006 - 17:55