Erkebiskopen har vært død i minst fem dager

 Se også:

Erkebiskop Paulos Faraj Rahho av Mosul RIP

Den kaldeiske erkebiskop Paulos Faraj Rahho av Mosul hadde vært død i minst fem dager da hans levninger ble funnet torsdag den 13. mars. Det var kidnapperne som kontaktet kirkeledelsen og fortalte om erkebiskopens død og hvor hans levninger var å finne. Samme dag ble det foretatt obduksjon av den avdøde erkebiskopen, som ble funnet nedgravd i et forlatt område utenfor Mosul som delvis brukes til søppeldumping. Det rapporterer nyhetsbyrået AsiaNews etter å ha snakket med kilder som sto erkebiskopen nær.

Det skal ikke vært tegn til at erkebiskopen har vært utsatt for vold. Den foreløbige antagelsen er at prelaten døde av mangel på hjertemedisiner, men dette er enda ikke bekreftet.

Erkebiskop Rahho og de tre mennene som var sammen med ham da han ble bortført, føyer seg nå inn i den lange rekken av kristne som er drept for sin tro i Irak. Mosul har med dette vist seg som den farligste byen for landets kristne og hardt prøvede minoritet, som siden år 2003 er redusert med 2/3. I erkebispedømmet Mosul opplevde man bare i år 2007 at minst 13 kristne ble drept for sin tro - deriblant p. Ragheed Gani, som ble myrdet den 3. juni, samt to andre prester. Kristne mål i byen har stadig vært angrepet. Den største voldsbølgen fant sted fra 6. til 17. januar i år, da en mengde eksplosjoner rammet de kaldeiske kirkene Den Ubesmittede Unnfangelse og St. Paul, som nesten ble lagt i ruiner, inngangspartiet til barnehjemmet som drives av de kaldeiske søstrene i al Nour, en nestoriansk kirke og klosteret til dominikanerinnene i Mosul Jadida.

Erkebiskop Rahho

Til tross for den dramatiske situasjonen, ønsket aldri erkebiskop Rahho å forlate Irak. For hans lille forsamling i Mosul representerte han håp. De troende forteller AsiaNews at biskopen alltid sa at "han ønsket å forbli i Irak, selv om det skulle føre til hans død." Hans tilstedeværelse var en "motstandskamp mot terrorisme og vold."

Erkebiskop Rahho ble født i 1941 og studerte ved det patriarkale seminaret St. Simon. Han ble først prest i Mar Elia. Etter en kort periode med studier i Roma, returnerte han til Irak. Der ble han i 1980-årene hyrde for den nyetablerte menigheten St. Paul i Mosul, før han ble utnevnt til erkebiskop i 2001. I 1989 grunnla han Foreningen for Barmhjertighet og Glede, som hjelper syke og gir dem kjærlighet og verdighet. Han arbeidet også mye blant de unge. I 1990 grunnla han "Ungdomsuken", et vellykket initiativ som siden ble en pastoral håndsrekning for hele bispedømmet.

AsiaNews (13. mars 2008)

av Webmaster publisert 13.03.2008, sist endret 13.03.2008 - 17:48